Rozšířené hledání

Třtinový cukr

Co je to třtinový cukr?

Je to přírodní sladidlo vyráběné z cukrové třtiny neboli cukrovníku. Tento cukr je hrubozrnný, jantarově zlaté barvy s jemnou máslovou chutí a příjemnou vůní po jablku, karamelu či medu.

Jak se vyrábí

Již před tisíci lety se vařil z nasekané cukrové třtiny hustý sladký sirup. Třtinový cukr se vyrábí pomocí krystalizace z čerstvé třtinové šťávy, přičemž neprochází na rozdíl od bílého řepného cukru rafinováním, takže neobsahuje žádné zbytkové chemikálie. Čistí se pouze sedimentací a filtrací.

Jaké látky obsahuje

Na počátku minulého století platilo, že čím je cukr bělejší, tím je kvalitnější. Ozývaly se však zpočátku ojedinělé, později v sedmdesátých letech již častější, hlasy lékařů a odborníků na výživu, kteří upozorňovali na to, jak se cenné látky čištěním potravin a cukru ztrácejí. Jde především o vlákninu, minerály, vitamíny a enzymy. Přírodní třtinový cukr má vyšší obsah zbytkové melasy, která oplývá cennými látkami pro lidský organismus. Podle obsahu melasy se rozlišují různé druhy přírodního třtinového cukru: od světlého skoro bílého po téměř černý melasový cukr. Výrobkem ekologického zemědělství je bio přírodní třtinový cukr, je to vlastně zkrystalizovaná čerstvá třtinová šťáva.

Kde se používá

Přírodní třtinový cukr můžeme používat ke slazení prakticky všude tam, kde se používá rafinovaný bílý cukr. To znamená, že se výborně hodí ke slazení kávy, čaje, ovocných pokrmů, cereálií, na moučníky i při zavařování kompotů. Návrat k přírodní stravě, který se od sedmdesátých let 20. století prosazuje, dává také prostor přírodnímu třtinovému cukru, který si již dnes můžete koupit v mnoha obchodech se zdravou výživou. Najdete ho však i ve specializovaných odděleních s bio výrobky v supermarketech.