Rozšířené hledání

Rakytnikovy olej



Jak se vyrábí rakytníkový olej ?

Rakytníkový olej se vyrábí z rostliny rakytníku řešetlákového, získává se lisováním rakytníkových plodů. Lisování je velmi účinná metoda, díky které zůstává v oleji mnoho zdraví prospěšných látek.Velmi kvalitní olej se získává i z rakytníku sibiřského.

Co je to rakytník ?

Rakytník řešetlákový neboli Hippophae rhamnoides je keř do dvou metrů vysoký. Daří se mu na písčitých půdách poblíž potoků a řek, ale pěstuje se i na zahradách. Kvete bíle. Oranžové bobule rakytníku dozrávají na podzim.

Které užitečné látky obsahuje rakytníkový olej ?

Rakytníkový olej je přírodní produkt, obsahuje mimo jiné flavonoidy, kyselinu listovou, esenciální nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy, karoten, vitamíny, antioxidanty, třísloviny, minerální látky.

Při kterých onemocněních je rakytníkový olej prospěšný ? Jaké má rakytníkový olej použití ?

Rakytníkový olej může pomoci při hemeroidech, při některých chorobách zažívacího ústrojí, kožních nemocech, prospívá sliznici, pomáhá snižovat cholesterol a zvyšuje imunitu organismu. Používá se hodně v kosmetickém průmyslu jako jedna ze složek krémů, pleťových masek, vlasových zábalů, obkladů. Pár kapek rakytníkového oleje můžeme přidat do hotového jídla. Plody rakytníku lze zpracovávat na různé blahodárné šťávy, marmelády a sirupy. Rakytníkový olej v dnešní době tolik známý není, ale znalosti jeho léčivých látek k vnitřnímu i vnějšímu použití prokázali již naši předkové před mnoha a mnoha lety. Používaly se nejen plody, ale často i kůra rakytníku a jeho listy. Při zakoupení rakytníkového oleje jako doplňku stravy je nutno dodržet dávkování podle doporučení výrobce.