Rozšířené hledání

Máta peprná



Máta peprná je snad nejznámější léčivá bylina, o jejíž léčivých účincích se ví celá staletí. Jedná se o silně aromatickou rostlinu, která se pěstuje téměř po celém světě (rozlišujeme kolem 15ti druhů máty, které mají velice podobné účinky na lidský organismus).

Mátu bezpečně poznáme podle zašpičatělým zelených listů, které po rozemnutí mezi prsty vydávají typickou peprmintovou vůni. Květy mají fialovou barvu. Máta peprná dosahuje výšky kolem 80 cm.

Pozitivní vliv máty peprné:

  • povzbuzuje chuť k jídlu (léčí nechutenství a pomáhá při poruchách trávení - např. nadýmání, kolikách, nemocech střev, zvracení, průjmech, zácpách atd.)
  • je první pomocí při překyselení žaludku a pálení žáhy
  • podporuje tvorbu žluči a dokáže rozpouštět žlučové kameny
  • díky mentolu, který je v této bylině zastoupen v hojném množství, zmírňuje bolestivost (např. zubů, dásní, svalů atd.) a svědění (mentol má totiž chladící účinky)
  • posiluje nervový systém (např. podrážděnost, pocity napětí, nespavost, nesoustředěnost, výkyvy nálady atd.)
  • má silné dezinfekční a protizánětlivé účinky, proto se často používá v případě nachlazení a onemocnění horních cest dýchacích (mentol usnadňuje dýchání, potlačuje bolesti v krku, zmírňuje kašel atd.)
  • urychluje hojení kožních poranění a vyrážek
  • je známým afrodiziakem

Sběr a zpracování máty peprné:

Pokud se chystáme sklidit mátu ve volné přírodě, je třeba vyrazit na sběr v létě těsně před rozkvětem.V tomto období obsahuje největší množství účinných látek. Mátu sbíráme i se stonkem a poté ji usušíme na suchém, dobře větraném místě. Usušenou bylinku se doporučuje skladovat v dobře uzavíratelné nádobě.

Máta peprná se užívá jako lék i jako koření - lze z ní připravit např.:

čaj - 2 lžičky sušené máty přelijeme 250 ml horké vody a necháme 5-10 minut louhovat v zakrytém šálku (tento čaj pijeme v případě žaludečních potíží 3-4x denně před nebo po jídle)

odvar nebo koupel - má osvěžující účinek a urychluje hojení povrchových ran a kožních vyrážek

olej - je častou součástí žaludečních léků, zubních past a vod, mentolových bonbónů, tobolek atd.

ochucovadlo - je vhodná do salátů, pečeného a grilovaného masa, sirupů, koktejlů (např. Mojito)

Upozornění:

U některých jedinců může vyvolat zevní užití mátového oleje vyrážku nebo zažívací potíže (také bychom se měli vyvarovat potírání hrudníku kojenců a batolat tímto olejem).