Rozšířené hledání

Kopr

Co je to kopr?

Kopr vonný (Anethum graveolens) je jednoletá rostlina dorůstající do výšky až 120 cm. Známá byla již v antických dobách a ve středověku byly kopru přisuzovány kouzelné schopnosti, dokonce byl považován za afrodisiakum. Byl užíván jako uklidňující a tišící prostředek malých dětí. Má sladkou aromatickou vůni a chuť podobnou kmínu a anýzu. Bylině se daří nejlépe v teplejších krajích, oblíbená je hlavně v jižní Evropě a ve střední Asii, ale je i nezbytnou součástí kuchyně skandinávských zemí. Pro průmysl se kopr pěstuje v Indii, Americe a hlavně v Egyptě.

Praktické využití v kuchyni

K praktickému využití je vhodná bylina celá kromě kořenu. Listy se užívají hlavně při vaření, do polévek, salátů, jídel z ryb, do omáček, pečiva i pomazánek. Kvetoucí vrcholky rostliny se používají do nakládané zeleniny. Koprovou nať buď sušíme nebo nakládáme do sladkokyselého nálevu či soli. Můžeme ji také zamrazit.

Léčivé působení

K posílení nehtů se užívají koupele ve výluhu ze semen. Semena obsahují silice, vápník, fosfor a další minerální látky. Z drcených semen se připravuje nálev, který je vhodný při léčení žaludku. Kopr má klinicky ověřený karminativní účinek, to znamená, že působí proti nadýmání a podporuje tvorbu žaludeční šťávy. Pomáhá také při škytavce, nespavosti a kolice, tiší kašel. Podporuje tvorbu mateřského mléka. Protože je bohatý na minerální soli, používá se při neslané dietě jako doplněk.