Rozšířené hledání

Cibule

Co je to cibule?

Cibule kuchyňská s latinským názvem Allium cepa je zelenina, která původně rostla v západní Asii jako planá rostlina. Místní obyvatelé si všimli, že má výrazné léčivé účinky a všestranné využití v kuchyni. Začali ji pěstovat, postupně se rozšířila do celého světa. Dnes se pěstuje cibule ve velkém množství odrůd a typů.

Jaké látky cibule obsahuje?

Cibule je bohatá na éterické oleje, které jsou užitečné pro sliznice. Dále obsahuje kyselinu listovou, vitaminy skupiny B, vitamin C a E, karoteny, důležité prvky jako je železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód. Nejvýznamnější látkou z hlediska léčebného, kterou cibule obsahuje je allicin, což je silné přírodní antibiotikum, které ničí jak viry, tak bakterie.

Léčivé působení

Šťáva z nakrájené cibule posypané cukrem je dobře známým prostředkem při léčení nemocí z nachlazení. Podobný účinek má odvar z cibule - cibulový čaj. Cibule posiluje žaludek a střeva, zlepšuje chuť k jídlu i trávení, protože stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv. Redukce vysoké krevního tlaku je její další pozitivní přínos. Přispívá také ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Cibule podporuje srdeční činnost, čistí cévní a žilní systém. Doporučuje se diabetikům, protože dokáže snižovat hladinu krevního cukru. Při bodnutí nebo štípnutí hmyzem je účinným lidovým lékem, když na postižené místo přiložíme plátek cibule. Omezíme otok i svědění. Cibule působí léčivě na ledviny a močové cesty, zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů. Má nesporné protirakovinné účinky, které jsou předmětem výzkumu.