Rozšířené hledání

Bergamot

Bergamot (latinsky Citrus bergamia) je stálezelený subtropický strom dorůstající výšky v rozmezí 4 - 5 metrů a nachází se hlavně ve Středomoří. Pěstuje se kvůli jeho velice aromatickým plodům. Ty mají hruškovitý tvar světle žluté barvy (jsou hodně podobné citrónu), ze kterých se získává aromatická silice pro výrobu různých olejů, kosmetických přípravků, parfémů atd.

Příznivé účinky bergamotu:

  • je nejlepším éterickým olejem k odstranění depresivních stavů a pocitů smutku
  • uvolňuje organismus vystavený dlouhodobé stresové, fyzické nebo psychické zátěži (potlačuje únavu, zlost, zklidňuje nervový systém atd.)
  • napomáhá při onemocnění horních cest dýchacích (uvolňuje dýchání, snižuje teplotu a bolest v krku, významně se podílí na léčbě bronchitidy atd.)
  • čistí vzduch (např. pohlcuje cigaretový kouř, pach v místnosti atd.)
  • má silné antibakteriální a antiseptické účinky
  • podporuje správnou funkci trávení
  • používá se k léčbě kožních chorob (např. oparů, svrabu, kožní vředovitosti, ekzémů, akné, podporuje hojení povrchových ran atd.)
  • zvláčňuje pokožku (je vhodný při omlazujících procedurách)

Formy použití bergamotové silice:

Bergamotový olej se nejčastěji používá k inhalaci při aromaterapii. Stačí nakapat pár kapek oleje do aromalampy a vzápětí se nám příjemně provoní místnost a bergamot též začne hluboce působit na naši psychiku. Stejným způsobem ho můžeme použít např. při koupeli.

Další možností je aplikace bergamotu do masážní emulze. Jelikož je bergamotový výtažek velice koncentrovaný, nedoporučuje se jej užívat v nezředěné formě přímo na pokožku. Následně je nutné se vyhnout přímému vystavení slunci, protože bergamot může zvyšovat fotosenzibilitu (skvrny na kůži).

Bergamot je dále nedílnou součástí již zmiňovaným parfémů.